utmattning

Lider du av utmattning?

Utmattning eller utmattningssyndrom uppkommer efter en långvarig stressbelastning utan tillräcklig återhämtning. Om du lider av utmattning kan du få professionell hjälp på vår psykiatriska mottagning i Stockholm.

När du inte får tillräcklig återhämtning kan du få kroppsliga och psykiska besvär som beror på långvarig stress. Symtomen är bl.a. påtaglig brist på energi, sömnstörningar, koncentrations- och minnessvårigheter. Det kan även förekomma en samsjuklighet med andra psykiatriska diagnoser, exempelvis depression och ångest. Det är därför viktigt att diagnosen blir rätt då dessa kräver olika behandlingsinsatser.

Om man har haft en stressbelastning under en längre period utan återhämtning finns det olika situationer och händelser som kan utlösa utmattningssyndromet. Det kan handla om både långvarig problematik men också korta akuta situationer såsom oväntade händelser, nya situationer, tidspress på jobbet, uppgifter som väntar, att alltid vara nåbar. Det kan även vara ekonomin, osäker framtid vad gäller arbete, egna krav på själv m.m. som är den utlösande faktorn.

Förutom den som drabbas av utmattning så påverkar detta även anhöriga. Det knepiga är att det inte syns utanpå en människa om man har dessa symtom, vilket gör det svårare att både förstå som nära anhörig samt för den drabbade att få hjälp så snart som möjligt. Även arbetsgivaren har ett ansvar att både se och hjälpa den som har drabbats.

Kan man återhämta sig och bli frisk?

Det finns mycket att vinna på att hindra utmattningssyndrom från att utvecklas. Lång vila och återhämtning krävs ibland för att bli frisk om man väl drabbats av utmattning. Det är dock individuellt och varierande från fall till fall. Vilket innebär att det kan vara allt från ingen vila alls men med goda återhämtningsstrategier till en sjukskrivning, upp till flera år som krävs. 

Den långvariga stressbelastningen sätter spår. Man blir känsligare. Stresståligheten är lägre. Kroppen reagerar snabbare. Förebyggandet av utmattningssyndrom är därför viktigt. Ta korta mikro-pauser under dagen på ca 45 minuter, lär känna dig själv och respektera din egen trötthet, sätt gränser och prioritera om dina måsten för att få återhämtning i vardagen.  

På Aidera Psykiatri kan du få hjälp genom att snabbt få träffa en specialist inom psykiatri. Boka en tid på vår mottagning i Stockholm eller online via vår app.

Utmattning

Fakta om utmattning

  • Kroppsliga och psykiska besvär som beror på långvarig stress
  • Symtom: nedsatt koncentrationsförmåga och minne, nedsatt uthållighet, trötthet som ej går över, hjärtklappning, yrsel, ljudkänslighet
  • Varningstecken att hålla koll på; gått in i väggen, utbränd, hjärntrött, depression
  • Förebyggandet är viktigast. Centralt är sömn, vila och återhämtning

Ladda ner vår app

Klicka på en av ikonerna nedan för att ladda ner Aidera Psykiatri appen. Den är kostnadsfri. I appen kan du enkelt och snabbt boka in ett besök med en av våra specialister.