Tvångstankar / tvångshandlingar

Vad är tvångssyndrom?

Vi har nog alla kontrollerat en extra gång att plattan på spisen är avstängd och kan även ha obehagliga tankar som dyker upp i huvudet ibland. Men oftast går vi sedan vidare med våra liv och fastnar inte i detta beteende eller i våra tankar.

För dig som är drabbad av tvångssyndrom, också kallad OCD,  en förkortning av engelskans Obsessive Compulsive Disorder, kan de här beteenden och tankarna göra att du kommer försent till möten, missar bussen eller inte kommer hemifrån alls. Tvångssyndrom kan innebära att du lever ett liv med starkt försämrad livskvalitet. 

När man pratar om tvångssyndrom (OCD) så innefattar det två olika beteenden; tvångstankar och tvångshandlingar. De flesta som lider av tvångssyndrom har båda dessa beteenden. Tvångstankar syns inte utåt. Det är tankar som är förknippade med ångest, rädsla och stort obehag. Tvångshandlingar syns utåt och blir som en ritual, en lösning, för att försöka kontrollera de tvångstankar du har och för att förhindra obehag eller en fruktad händelse. Handlingarna dämpar oftast ångesten som tankarna utlöser, för stunden, men är ingen lösning långsiktigt.

Behandling av tvångssyndrom / OCD

Det är viktigt att du får professionell hjälp om du har drabbats av tvångstankar och / eller tvångshandlingar som hindrar dig i vardagen. Utan behandling kan besvären vid tvångssyndrom bli långvariga. De går ofta inte över av sig själva. Men det finns både stöd och behandling för att bli bättre. KBT, kognitiv beteendeterapi är ofta ett bra verktyg att ta till och ibland även med hjälp av medicinering.

Hos oss på Aidera Psykiatri kan du få hjälp genom att snabbt få träffa en specialist inom vuxenpsykiatri. Boka en tid på vår mottagning i Danderyd eller träffa oss digitalt via videosamtal.

Tvångstankar / tvångshandlingar

Mer information om OCD och tvångstankar kan du läsa om på Svenska OCD-förbundet som är en ideell stödförening för barn, ungdomar och vuxna med tvångssyndrom / OCD samt för deras anhöriga. 

Vilka tankar och handlingar kan uppstå vid OCD?

  • Återkommande och ihållande tankar, impulser eller fantasier
  • Tankar som upplevs som inkräktande, meningslösa och orsakar kraftig ångest, äckel eller obehag
  • Exempel på tvångstankar: tänk om det börjar brinna, blir översvämning, någon nära anhörig dör
  • Handling den drabbade utför för att förhindra obehag eller en fruktad händelse
  • Upprepade beteenden eller ritualer

Ladda ner vår app

Med vår app kan du få hjälp med diagnostisering, bedömning, terapi och behandling av våra läkare och psykologer, oavsett var du befinner dig. Du kan själv boka dina tider, kommunicera med oss samt bestämma om du vill träffa vår specialist på vår mottagning i Danderyd eller Online via videosamtal.

Ladda ner vår app genom att klicka på en av ikonerna nedan.