Sök
Stäng denna sökruta.

missbruk och beroende

Problem med missbruk eller beroende?

Hos oss på Aidera Psykiatri kan du få hjälp om du har missbruks- och/eller beroendeproblematik. Även dina anhöriga kan få den information och stöd de behöver. Boka tid på vår privata psykiatriska mottagning i Stockholm eller online via Aidera Psykiatri appen. 

Med missbruk menas att använda substanser som till exempel alkohol, narkotika eller receptbelagd medicin på ett sätt som skadar hälsan och relationer. När ett missbruk får pågå en längre tid finns risken att bli beroende.

Narkotikaklassade droger och receptbelagd medicin är reglerat. Att drogerna är narkotikaklassade innebär att det är olagligt att använda p.g.a. att de är hälsofarliga. Det innebär att allt intag är ett missbruk vilket förändrar hjärnan och till sist leder till beroende. Receptbelagd medicin är receptbelagd för att den ger starka effekter som kan bli skadliga för kroppen. Det kan även leda till beroende. Det är därför viktigt att man följer läkarens ordination. Finns ingen ordination skall man inte använda medicinen.

Att ha en beroendesjukdom betyder att det är mycket svårt att sluta eller minska på missbruket. Kroppen har vant sig vid att vara påverkad och kan behöva större och större doser för att uppnå önskad effekt. När substansen inte intas leder det till abstinensbesvär. Abstinensbesvär kan uppkomma vid missbruk av alkohol, narkotika eller vissa lugnande läkemedel men också av nikotin och kaffe. Man kan även utveckla beroende av till exempel spel. Känslan är att beroendet är utom kontroll och att hela livet kretsar kring det.

Beroendesjukdom beror på en kronisk förändring i hjärnans belöningssystem. Belöningssystemet är till för att motivera oss till saker som är viktiga för vår överlevnad, genom att frisätta dopamin när vi till exempel äter god mat, tränar eller har sex. När vi dricker alkohol eller använder narkotika lurar vi hjärnan att frisätta dopamin på konstgjord väg. Istället för en känsla av naturligt välmående kan det ge en berusande känsla, som många vill uppleva om och om igen. Olika människor har olika hög genetisk risk att utveckla ett beroende med oss från födseln.

Ett beroende kan ta över hela livet. Plötsligt finns det inget viktigare än att stilla suget efter mer. Det är vanligt att tänka mycket på den drogen man tycker om, till exempel alkoholen, och att man då börjar smyga med sitt missbruk. Det kan inkräkta på arbete, familj, hälsa – saker som tidigare kändes lustfyllda och viktiga. Ett beroende kan skada den drabbades fysiska och psykiska mående, och även omgivningens.

Ett beroende kan kännas som ett misslyckande och innebära känslor av skuld och skam. Det är en sjukdom som det finns behandling för. Beroende innebär en kronisk förändring i hjärnan och är därför svårt att bota. Däremot kan man genom behandling lära sig att leva med sjukdomen. Genom att bli ”nykter alkoholist” eller ”nykter drogmissbrukare” tar den drabbade ansvar för att både hen själv och omgivningen ska få ett bättre liv. Att hålla tyst och låtsas som om problemet inte finns gynnar ingen annan än beroendet själv. Som beroendesjuk kan det vara svårt att erkänna för sig själv att man har problem, då kan anhöriga vara ett bra och viktigt stöd. Börja prata med någon du litar på.

Familjeorienterat arbetssätt

Problematiken vid missbruk och beroende är ofta sammansatt och insatser behöver samordnas för att möta individens hela situation. På vår mottagning arbetar vi enligt Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende. Hos oss kan  du få hjälp i form av både medicinsk behandling, psykosocial behandling, psykosociala stödinsatser och behandling av ungdomar. Behandlingen kan bedrivas både individuellt samt i form av familjeintervention.

Hos oss på Aidera Psykiatri kan du som patient och anhörig få hjälp att hitta rätt behandling genom att snabbt få träffa en av våra specialister samt få annan hjälp och stöd du behöver. Boka tid på vår psykiatriska mottagning i Stockholm eller online via Aidera Psykiatri appen.

Livsstil i fokus. Missbruksproblem ger problem i många livsområden. Dessa problem skapar obalans i livsområdena och det medför att det inte räcker med att bli drogfri, man behöver också återskapa balansen i livsområdena för att inte få anledning till återfall. Balans i livet ger medvetenhet om sig själv och vad som styr de egna tankar, känslor och beteende. Livsområdena är: familj, arbete, utbildning, ekonomi, boende, partner, hälsa, fritid, rekreation, vänner personligt och drömmar.

Missbruk och beroende

Fakta om missbruk och beroende

  • 17 procent av  alla barn i Sverige har en förälder med missbruksproblem
  • Leder oftast till negativa konsekvenser
  • Kan medföra risk för suicid, särskilt om personen har fått sociala problem eller kroppsliga besvär
  • Kan vara tecken på annan bakomliggande psykisk sjukdom som behöver utredas och behandlas

Ladda ner vår app

Klicka på en av ikonerna nedan för att ladda ner Aidera Psykiatri appen. Den är kostnadsfri. I appen kan du enkelt och snabbt boka in ett besök med en av våra specialister.