bipolär sjukdom

Få rätt hjälp om du har bipolär sjukdom

Hos oss på Aidera Psykiatri kan du få hjälp med att hitta rätt behandlingsalternativ om du har bipolär sjukdom. Du kan boka tid på vår privata psykiatriska mottagning i Stockholm eller Online via vår app.

Bipolär sjukdom är en affektiv sjukdom och innebär att du har olika perioder av mani och depression. Ordet bi betyder två på latin. Vid bipolär sjukdom svänger humöret mellan två motpoler. Under de maniska perioderna kan du känna dig överdrivet upprymd och energisk, medan du känner motsatsen vid depression.  

Hur vet man då om man har bipolär sjukdom? Om du känner igen dig i symtom som exempelvis överdrivet energisk och upprymd, överaktiv och med extremt stort självförtroende kan det innebära att du är inne i en manisk period. Om du är inne i en depression är symtomen oftast ångest, skuldkänslor, koncentrationssvårigheter, känslor av tomhet, förtvivlan eller ilska.

Behandling av bipolär sjukdom

Det är viktigt att du får professionell hjälp om du har bipolär sjukdom. Det finns både stöd och behandling för att bli bättre. Men vilken behandling man väljer beror på vilken form av bipolär sjukdom du lider av och hur svår den är.

Även anhöriga påverkas när någon de är nära och älskar mår dåligt och har drabbats av bipolär sjukdom . Läs mer om hur du som anhörig kan få stöd från oss.

På Aidera Psykiatri kan du få hjälp genom att snabbt få träffa en specialist inom vuxenpsykiatri. Boka en tid på vår mottagning i Stockholm eller online via vår app

Vi erbjuder bl.a. föreläsningar om Bipolär sjukdom för dig som är anhörig. Mer om våra föreläsningar. 

Bipolär Sjukdom

Fakta om bipolär sjukdom

  • Bipolär sjukdom innebär att man har olika perioder av mani och depression
  • Skillnaden mellan dessa humörsvängningar kan vara mycket stor
  • Det finns olika typer av bipolär sjukdom; typ 1 och typ 2
  • Bipolär sjukdom typ 1 är den mest kända varianten av sjukdomen, och kallades tidigare för manodepressiv sjukdom
  • En lindrigare form av mani kallas för hypomani

Ladda ner vår app

Med vår app kan du få hjälp med diagnostisering, bedömning, terapi och behandling av våra läkare och psykologer via videosamtal, oavsett var du befinner dig. Du kan själv boka dina tider, kommunicera med oss samt bestämma om du vill träffa vår specialist på vår mottagning eller digitalt via videosamtal