Sök
Stäng denna sökruta.

autism

Vad är autism och hur kan jag få hjälp?

Hos oss på Aidera Psykiatri kan du få hjälp med att genomgå en neuropsykiatrisk utredning, få en diagnos samt få hjälp med rätt behandlingsalternativ. Du kan boka tid på vår psykiatriska mottagning i Stockholm eller online via vår app.

Autism kommer av det grekiska ordet autos, som betyder själv. Autism är en utvecklingsneurologisk funktionsnedsättning som påverkar hjärnans sätt att hantera information. Vid autism finns det svårigheter både vad gäller begränsningar i socialt samspel och kommunikation samt vid upprepande beteenden och begränsningar i intressen och aktiviteter.

För att diagnostiseras med autism ska följande huvudsymtom visa begränsningar som är så allvarliga att de påverkar vardagen:

  • Förmågan till social interaktion
  • Förmågan till ömsesidig kommunikation
  • Föreställningsförmågan vilket påverkar beteenden och intressen

Att ha autism som vuxen

Det är viktigt att få professionell hjälp om du misstänker att du eller en nära anhörig har autism. De flesta får ofta diagnosen redan som barn men ibland kan även du som vuxen behöva utredas för autism. Vilken hjälp du kan få beror på vilken form av autism du diagnostiseras för genom den neuropsykiatriska utredning som görs.

Hos oss på Aidera Psykiatri kan du få hjälp genom att snabbt få träffa en specialist inom vuxenpsykiatri för att komma igång med en utredning. Du kan boka tid på vår psykiatriska mottagning i Stockholm eller online via vår app.

Även som anhörig påverkas man när någon man är nära och älskar får diagnosen autism. Läs mer om hur du som anhörig kan få stöd och hjälp av oss.

Fakta om autism

  • Autism är en utvecklingsneurologisk funktionsnedsättning
  • Personer som lider av autism har svårt att tolka information och att se helhet och sammanhang
  • Det kan vara bra att utredas för autism om du upplever att du har stora svårigheter i din vardag
  • Om du har fått diagnosen  autism har du rätt till olika former av stöd
  • Många vuxna med autism har utöver funktionsnedsättningen andra besvär som exempelvis oro och ångest, depression eller sömnsvårigheter
Autism

Ladda ner vår app

Klicka på en av ikonerna nedan för att ladda ner Aidera Psykiatri appen. Den är kostnadsfri. I appen kan du enkelt och snabbt boka in ett besök med en av våra specialister.